Călătorie în inima și istoria Olteniei într-o singură zi

                    De doar câteva zile am ales să dau startul unui proiect amplu pentru mine și primul obiectiv pe listă va fi în inima si istoria Olteniei. Unul pe care îl vreau realizat cu orice preț. Despre proiect am mai spus și într-un articol trecut, însă am să mă repet pentru ca voi toți să știți despre ce este vorba. Am clădit treptat în mintea mea un vis, acela de a-mi vizita patria dintr-un capăt în celălalt. De a vedea toată frumusețea țării mele în care m-am născut, copilărit și trăit. Dintr-un vis am reușit să creez o realitate și anume proiectul „Turist în țara mea, România!”.

                    De aceea am de gând să-l duc la capăt cât va fi posibil. Am colindat mult hotare străine, am vizitat atât de multe locuri despre care nu am scris niciodată nimic. Încă păstrez în arhiva personală atât de multe imagini cu toate destinațiile. Sincer nici nu stiu dacă mi-ar ajunge vreodată timpul să scriu despre ele și experiența dobândită în fiecare loc.

                   M-am întors acasă, sătul să mă mai simt un străin pe alte plaiuri. Știu că situația e diferită față de țara mea frumoasă, însă aici mă simt cel mai bine și liniștit. Revenind la subiect, am ales și primul oraș în care voi da startul turului mult dorit. Craiova, orașul care a fost clădit pe ruinele cetății dace și mai apoi a castrului roman Pelendava.

Craiova cu a sa istorie

                   Cred că aș scrie la infinit despre acest oraș pe care l-am vizitat chiar acum două zile. Am rămas atât de impresionat de liniștea orașului și mai ales de arhitectura clădirilor. Unele dintre ele chiar impunătoare. Pentru mine, drumul prin oraș a fost cum s-ar spune ‘cireașa de pe tort’, mai ales că nu am reușit niciodată să fac un tur al său. Doar aducându-mi aminte din școală despre istoria locului parcă rememorez acele zile adolescentine care m-au fascinat atât de mult. Am putut, în sfârșit, să-mi pot împlini un vis și îndeosebi să ajung în locurile pe care le vedeam doar în pozele de pe internet. Sunt fascinat de istorie de când mă știu. De aceea Oltenia cu al ei oraș Craiova se află printre locurile în care mi-am dorit mereu să ajung. Acum a devenit realitate și sunt fericit.

                   Primul loc ce m-a surprins în mod plăcut a fost gara.

Clădirea aceasta impresionată mi-a lăsat un gust dulce pe buze, îndeosebi curățenia din interior și din jurul ei. Aici au avut o bilă albă din partea mea. Fiind o vreme numai bună de plimbare, am ales să o iau la pas până în centrul orașului, ceea ce a fost de bun augur. După mult timp vreau să vă spun că nu am mai scos din buzunar telefonul decât pentru poze, nu aveam cum să ratez minunățiile din jurul meu ce mă făceau să tresalt de fericire.

                   Nu știu cum sunt alții când merg în călătorii sau locuri noi, însă eu rămân pur și simplu înmărmurit, asta pentru că trăiesc intens fiecare clipă și o știu prea bine. Continuând ideea, am ajuns în centrul istoric fără să mă obosesc prea tare. De cum am intrat de pe o stradă lăturalnică am fost pur și simplu uimit de clădirea impunătoare a prefectura care te făcea să te simți atât de mândru.

Zâmbeam atât de mult încât simțeam privirile oamenilor din jur și aproape îi auzeam șușotind între ei spunându-și, „ăsta are o problemă, râde singur”.

                   Clădirea este ceva de vis, fiind construită de Petru Antonescu, marele arhitect din Râmnicu-Vâlcea, cel care a realizat și Arcul de Triumf din București. Dar și Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Palatul Krețulescu din apropierea Parcului Cișmigiu și multe altele. Dacă alegeți să ajungeți în centrul istoric sunt convins că monumentele, cât și clădirile impresionante vă vor amplifica starea de liniște într-atât încât o să mai vreți să reveniți cât de curând pe aceste meleaguri. Pentru mine a fost ceva de vis, mai ales că am putut vizita Muzeul de Artă, Muzeul de Etnografie, Mănăstirea Cosuna și Mănăstirea Jitianu.

Muzeul de artă și ale sale opere

                   Muzeul de Artă din Craiova, o capodoperă arhitecturală extraordinară realizată de arhitectul francez Paul Gottereau, reprezintă una dintre piesele de rezistență ale acestui oraș. Ceea ce nu știu oamenii este că acest muzeu impresionează cel mai mult prin faptul că deține între zidurile sale a două colecție de picturi ce au aparținut lui Teodor Aman. Înființarea muzeului a avut loc la începutul anilor 1900, dar nu înainte ca această impunătoare clădire să găzduiască personalități de o notorietate extravaganță în societatea românească al acelei perioade. Printre nenumăratele oficialități se numărau Carol I împreună cu familia sa, Guvernul Polonez din al Doilea Război Mondial, dar și pe președintele Iugoslaviei din acele vremuri, Tito. În această clădire a avut loc și semnarea și cedarea Cadrilaterului către Bulgaria, fapt întâmplat după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

                   Ce mai puteți vizita în oraș este Muzeul de Artă Populară, Casa Băniei, care reprezintă la ora actuală cea mai veche construcție civilă din Craiova. Aceasta a fost reconstruită la sfârșitul anilor 1600 de Constantin Brâncoveanu, clădire ce a aparținut boierilor Craviovești din preajma anilor 1400. Aceasta a fost gazdă, în mod special, de-a lungul timpului, a multor instituții, printre care Administrația Austriece(1700), sediu al Episcopiei Râmnicului, Tribunalul Craiovei, mai apoi a liceului și Arhivelor Statului.

Din anii ’60 clădirea a fost transformată în muzeul ce este vizitat anual de sute și chiar mii de persoane.

                   Ce nu trebuie să ratați când ajungeți în Craiova este Parcul Romanescu care reprezintă cel mai mare parc din Europa de Est și al treilea ca dimensiune din întreaga Europa. Acesta a fost gândit la începutul anilor 1900 de către un alt arhitect francez ce a câștigat datorită acestui proiect medalia de aur la Expoziția Universală de la Paris. Deși nu am avut ocazia să ajung și în acest minunat loc pot spune că, din ceea ce am văzut și pe internet, totul este genial și măreț. Mai ales acel pod suspendat și castelul te surprind într-un mod aparte, să nu mai spun de arborii plantați cu peste 100 de ani  în urmă. Din povestirile unor prieteni, am înțeles că acolo s-ar afla una dintre cele mai vechi grădini zoologice din România, ceea ce mă face atât de curios încât sunt convins că voi reveni cu drag.

                   Nu vreau să omit un lucru important pentru zona turistică a Olteniei craiovene și anume, tarabele din centrul istoric. Loc unde comercianții te întâmpină cu tot felul de produse tradiționale zonei, dar și cu tot felul de vestimentații autohtone care mai că te fac să nu pleci de acolo fără ceva simbolic. Eu m-am bucurat de toate acestea și de aceea vă recomand cu drag să mergeți, fiindcă nu veți regreta.

                    Ceea ce nu știu mulți oameni, este că pe plaiurile oltenești s-a adaptat o idee genială ce a fost pusă la cale de oameni iubitori de tradiții. Așa a apărut și una dintre primele pizzerii din Oltenia, loc unde vă puteți delecta cu pizza cu praz. Vă recomand ca local, Pizzeria Praz Vegas, unde vă veți putea delecta cu câteva sortimente cu iz comic.

Puteți degusta Nea Marin de la Băilești, Pizza PrazVegas, Pizza Tata Vera lu Marin, Pizza Turtița Bunici, Pizza Margherita lu Pleznitu, Pizza Mihai al nostru cel Viteaz, dar și alte sortimente.

Toate acestea îți vor aduce cu siguranță un zâmbet cât de mic pe buze. Eu știu prea bine, fiindcă am zâmbit doar când am auzit de local.

                    Bineînțeles că veți putea regăsi alte astfel de restaurante în zonă unde puteți savura o pizza în linişte, unul dintre acestea se numeşte Il Forno Pub&Grill. Un local unde chiar pot spune că am savurat o pizza chiar foarte bună.

                   Aveți ce vizita în Craiova, vă așteaptă o sumedenie de cafenele, localuri unele mai frumoase ca altele și, dacă vreți să vă căsătoriți. Aveți câteva magazine cu rochii de mireasă pentru aleasa inimii voastre. Eu, cel puțin, nu am văzut atâtea rochii de mireasă la un loc în viața mea.

Şi dacă doriți să vă bucurați şi de alte localuri ce nu țin chiar de zona Olteniei. Puteți bineînțeles să vă delectați papilele gustative şi cu o gamă largă de delicatese ardeleneşti din Centrul Vechi al oraşului.

                   Craiova, cu ale ei frumuseți, mi-a adus o enormă bucurie în suflet, mai ales că am avut ocazia să mă întâlnesc și cu prieteni, cu oameni noi, cu bloggeri. Liniștea orașului vă va aduce liniște în suflet, asta dacă doriți să fiți pentru câteva momente departe de agitația orașelor voastre, așa cum este în Bucureștiul meu de nestăvilit. Acestea fiind spuse, primul oraș bifat pe lunga mea lista este Craiova, loc unde am reușit să-mi despovărez inima pentru câteva clipe de lucrurile cotidiene. Merită să vizitați acest minunat oraș istoric și merită să vă relaxați preț de câteva zile într-un city break aici.

Orașul care se vizitează cu sufletul și se simte cu inima, Craiova.

Mai jos aveti si o galerie foto cu alte locuri minunate din inima Olteniei.


2 thoughts on “Călătorie în inima și istoria Olteniei într-o singură zi

Lasă un răspuns